Jonas Wreschas (Vokietija)

Toribijus 

Nors per pastaruosius penkiolika metų saugumo situacija Kolumbijoje kur kas pagerėjo, auga tarptautinis turizmas, su įvairiomis šalimis pasirašyti laisvosios prekybos susitarimai, šalis išgyvena labai trapų laikotarpį tarp karo ir pokonfliktinės būsenos. Net ir esant galimybei, jog tarp seniausios partizanų organizacijos FARC ir vyriausybės įsivyraus taika, sparčiai randasi naujos sukarintos grupuotės ir yra tikimybė, kad jos gali užpildyti tą tuštumą, kuri atsiras demobilizavus FARC.

Toribijus, vienas neramiausių Kolumbijos miestų, visada buvo konfliktų Kolumbijoje bandymų aikštelė. Per pastaruosius penkis šimtus metų vietinė pajesų (arba nasų) gentis išsiugdė stiprų savigynos mechanizmą, padėjusį 2001 metais oficialiai suformuoti vietinę gvardiją. Ši neginkluota grupė, kurią sudaro apie 700 žmonių, tarp kurių yra daug vaikų, surado būdą, kaip atsilaikyti prieš nuolat kintančias grėsmes ir prisitaikyti prie politinių pokyčių.

Apsiginklavus tiktai medine lazda (bastonu), kaip valdžios simboliu, jų pareiga yra kontroliuoti atvykimo į jų teritoriją ir išvykimo iš jos punktus, surasti ir suimti nusikaltėlius, ginti gyventojus vykstant susirėmimams, išlaisvinti įkaitus ir netgi surasti ir sunaikinti žemės minas.

Šios vietinės gvardijos nariai visi yra savanoriai ir jų vienintelis atlygis – garbė ginti savo žmones. Taikos metu jie dirba savo mažuose ūkiuose, kur augina kavą ir vaisius, kad išlaikytų šeimas. 

Jonas Wreschas. Nuo pat mokyklos laikų ilgalaikės išvykos į užsienį yra Jono Wrescho gyvenimo dalis. 2005 metais jis praleido tris mėnesius mokydamasis kalbos Mulene, Prancūzijoje. Baigęs vidurinę mokyklą, savo pilietinę pareigą atliko Siatle, JAV. 2008 m. pirmą kartą kaip fotografas nuvyko į Bogotą Kolumbijoje. Vėliau dar buvo nemažai kitų kelionių į Pietų Ameriką, po kurių buvo sukurtos kelios fotografijų serijos.

Studijavo fotografiją Hanoverio taikomųjų mokslų ir menų universitete ir atliko šešių mėnesių praktiką laikraštyje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dirbo laisvai samdomu fotografu Stern, Die Zeit, GEO, Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung, the HelpAge International ir kituose leidiniuose. Nuo 2012 m. jo atstovė yra Vokietijos fotoagentūra Focus, jis yra vienas grupės Cartel Collective kūrėjų.

Jo darbai eksponuoti tokiuose tarptautiniuose festivaliuose kaip Lumix Festival Hannover, Tarptautiniame spaudos fotografų festivalyje Vilniuje ir Kolga Tbilisi fotografijos festivalyje. Jie yra pelnę pripažinimą ir tokius apdovanojimus kaip CHIPP, POY Latin America, Andrei Stenin Award ir Mark Grosset Price. Dalyvavo Eddie Adams Workshop (2014 m.) ir World Press Photo Masterclass (Lotynų Amerikoje 2015 m.) seminaruose-mokymuose.