Sergejus Ponomariovas (Rusija)

Sergejus Ponomariovas (Rusija)

Sirija: karas ir taika 

Per trejus kautynių metus Sirijos žmonės priprato gyventi karo aplinkoje. Sprogimų ir artilerijos apšaudymų garsai Damasko gyventojams tapo tokie pat įprasti, kaip ir kasdienių spūsčių gatvėse keliamas triukšmas. Automobilių savininkai išjungė savo mašinų signalizaciją, kad nebetrikdytų kaimynų. Balandžius Marži aikštėje vis dar išgąsdina sprogimai, tačiau žmonės jau priprato prie karo garsų. Damasko senamiestis, išgyvenęs ne vieną amžių trunkančius karus, žavi savo įspūdingu grožiu ir ramybe. Nuo ore tvyrančio prieskonių aromato svaigsta galva. Tačiau taip yra tiktai senamiestyje. Miesto priemiestis, kuris vadinamas Ghouta (išvertus iš arabų k. – „sodrus“) ir kuriame anksčiau gyveno daugiausia neturtingi ir neišsilavinę sirai, dabar tapo sukilėlių ir Laisvosios Sirijos armijos kovotojų tvirtove. Eiti čia iš miesto centro mirtinai pavojinga. Kai kuriose vietose gali patekti į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją tiesiog perėjęs gatvę. Tačiau miestas ir toliau gyvena savo gyvenimą – veikia parduotuvės ir kaljanų barai, gatvės pilnos žmonių, o kas pora šimtų metrų stovi kontrolės punktai. Žmonės vis dar šypsosi, tačiau kiekvienas žino, kad bet kuriuo metu gali žūti, o jų paslaptingas senovinis miestas gali būti sugriautas. 

Sergejus Ponomariovas. Esu fotožurnalistas, Maskvoje įsikūrusio The New York Times laisvai samdomas fotografas. Pastaruoju metu The New York Times užsakymu rengiau reportažus iš Sirijos, Ukrainos, Afganistano, Europos.

9 metus (2003 m. gruodis–2012 m. lapkritis) – Associated Press agentūros fotožurnalistas.

Devynerius metus dirbau fotografu Associated Press agentūros Maskvos biure. Buvau vienas iš penkių fotografų (ir vyriausiasis fotografas), dirbusių didžiulėje buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje. Atsitikus svarbiam įvykiui mano tikslas buvo kuo greičiau pasiekti to įvykio vietą, fotografuoti, pačiam perduoti nuotraukas ir organizuoti bei redaguoti vietinių neetatinių korespondentų darbus, teikiamus Associated Press agentūrai. Teko būti kovinių veiksmų zonose, patirti pavojų.

2004 m. rengiau reportažus apie mokyklos Beslane, Šiaurės Osetijoje, apgultį, kai žuvo 300 vaikų. 2006 m. pasakojau apie Izraelio ir Hezbollah karą libaniečių akimis ir JT taikdarių įvedimą pagal Saugumo Tarybos rezoliuciją Nr. 1701. 2011 m. – Arabų pavasaris Egipte, Bahreine ir Libijoje. Daugiausia laiko praleidau Libijoje, kur sekiau paskui sukilėlius iki Tripolio žlugimo ir toliau iki Bani Valido. Teko rengti reportažus ir apie daugybę politinių įvykių.

Nuo 2000 m. sausio iki 2002 m. – laikraščio Komersant fotografas, nušviečiantis vietos naujienas.

www.sergeyponomarev.com