Maria Plotnikova (Rusija)

Hinchada

„Hinchada“ – taip Lotynų Amerikoje vadinami futbolo sirgaliai, sudarantys vieną didžiausių futbolo sirgalių bendruomenių pasaulyje. 2014 metais Brazilijoje vyks pasaulio futbolo čempionatas – vienas reikšmingiausių XXI amžiaus renginių.

Futbolas Lotynų Amerikoje laikomas antrąja religija, o Lotynų Amerikos sirgaliai savo aistra šiam žaidimui yra pagarsėję visame pasaulyje. Tai sirgaliai, kurie formuoja futbolo kultūrą,  mūsų akyse yra kuriamas šou. Kiekviena Lotynų Amerikos šalis turi futbolo Classico (derbį) – kartais šimtmečio senumo dviejų komandų varžytuves, ir jų sirgalių pasirodymai tikrai nusipelno patekti į pasaulio futbolo istoriją.

Mano projekto objektas yra Lotynų Amerikos futbolo gyvenimas.

Vis daugiau sirgalių pasaulyje renkasi žiūrėti futbolo per televiziją. Savo aukštos kokybės tiesioginėmis transliacijomis televizija pritraukia vis daugiau žiūrovų. Dabar triukšminga bendraminčių kompanija jau neina į stadioną, apsirūpinusi keliais litrais alaus verčiau įsitaiso namie. Televizorius gali pakeisti stadiono švieslentę, tačiau jis niekada neperteiks futbolo dvasios. Sėdėdamas priešais televizoriaus ekraną tampi tiesiog žiūrovu, o tribūnose esi visateisis futbolo spektaklio dalyvis.

Savo projekte noriu papasakoti apie sirgalių kultūrą, tikrąją aistrą ir meilę futbolui. Esu įsitikinusi, kad Lotynų Amerikos sirgaliai palengva praranda aistrą futbolui, kaip tai atsitiko Europoje. Griežtėjančios taisyklės, taikomos rungtynių žiūrovams, vis labiau riboja sirgalių įkarštį. Tačiau kol kas vis dar galime stebėti vieną svarbiausių, tiesiog žaižaruojančių mūsų laikų spektaklių – Lotynų Amerikos futbolą. 

Maria Plotnikova. Gimiau 1984 m. Maskvoje. Dar studijuodama filologiją Maskvos valstybiniame pedagoginiame universitete pradėjau dirbti fotografe ir palengva atradau savo mėgstamiausią žanrą – sporto fotografiją. 2006–2010 metais dirbau tik kaip sporto fotografė įvairiose žiniasklaidos priemonėse – Izvestija, Novaja gazeta, TASS, Sport Day by Day. 2007 m. baigiau metų trukmės fotožurnalistikos kursą Maskvos valstybiniame universitete. Mano darbai sporto fotografijos srityje ne kartą buvo apdovanoti įvairiuose Rusijos  fotožurnalistikos konkursuose. 2010 metais abu su vyru persikėlėme gyventi į Braziliją – iš pradžių į Buenos Aires, o vėliau į San Paulą. Lotynų Amerikoje tapau laisvai samdoma menininke, susidomėjau gatvės fotografijos žanru. Turėdama galimybę keliauti po visą žemyną, jau dveji metai nesustodama fotografuoju, stengiuosi atrasti savo stilių gatvės fotografijoje. 2012 metais buvau nominuota Londono fotografijos festivalyje, o Maskvos gatvės fotografijos festivalyje patekau į finalą. Nuo 2012 metų esu Tarptautinės gatvės fotografų sąjungos (http://www.street-photographers.com/) narė, priklausau kūrybinei gatvės fotografų sąjungai Momentum (http://momentumstreet.com/). 2012 m. tapau Festival of Light (Buenos Airės) http://encuentrosabiertos.com.ar/ Portfolio peržiūros nugalėtoja.
Internetinis puslapis: http://mariaplotnikova.com/