Raminas Mazuras (Moldavija)

„Drugelių liga“

Epidermolysis bullosa (pūslinė epidermolizė), dar vadinama „drugelių liga“, priklauso retai paveldimų odos ligų grupei. Jos simptomai – trūkinėja oda ir nuo menkiausio prisilietimo atsiranda pūslių. Moldovos Respublikoje yra apie 50 šia liga sergančių žmonių, tačiau iš valstybės jie negauna jokios pagalbos, nes valdininkai nieko nežino nei apie šiuos ligonius, nei kaip šią ligą gydyti. Eugenas Bradas, kurio liga jau pasiekusi kritinę stadiją, norėjo tokią situaciją pakeisti, nors ir nežinojo, ar Moldovoje yra ir daugiau šia liga sergančių žmonių. Jis įkūrė organizaciją „Debra Moldova“, kurios tikslas – suvienyti nuo šios ligos kenčiančius žmones, kalbėtis ir ieškoti būdų, kaip kovoti su alinančia negalia. 

Raminas Mazuras gimė kairiajame Dniestro krante Moldavijos Sovietų Socialistinėje Respublikoje, kuri po 1991 metų tapo nepripažinta valstybe – Padniestrės Moldavijos Respublika. Baigęs Moldavijos valstybinio universiteto Žurnalistikos fakultetą Kišiniove, ėmė dirbti fotoreporteriu įvairiuose savo šalies žiniasklaidos leidiniuose. Tikrosios fotožurnalistikos sampratos stoka vietos žiniasklaidoje privertė jį imtis individualių nepriklausomų projektų. 

Išsilavinimas:

2013 m. Niujorko universiteto Tischo meno mokykla, Dokumentinės fotografijos ir žmogaus teisių programa (Niujorkas, JAV)

2010 m. Moldavijos valstybinis universitetas, Žurnalistikos fakultetas (Kišiniovas, Moldavija)

Apdovanojimai:

2013 m. Magnum Foundation Human Rights and Photography Fellowship

2011 m. Europos Tarybos Youth Media apdovanojimas