Jonas Wreschas (Vokietija)

„Gyvenimo pradžia ant Cerro Riko kalno Potosyje, Bolivijoje“ 

Lygiai 8 valandą ryto Yoddy atidaro išklibusias savo namo duris, kad įjungtų kompresorių, aprūpinantį oru aplinkines šachtas. Jos motina Maxima (41 metų) ir du broliai Israelis (septynerių) ir Paulas (devynerių) dar miega po krūva antklodžių, saugančių juos nuo ryto žvarbos gyvenant ant kalnų plokštumos 4000 metrų aukštyje.

Šeima gyvena ant Riko kalno (Cerro Rico) – „turtingo kalno“ – Potosi, Bolivijoje. Kaip ir dar 200 kitų šeimų, jie saugo įėjimą į vieną iš 500 sidabro kasyklų, už tai per mėnesį gaudami 40 eurų, kurių vargiai užtenka dviem savaitėms nusipirkti maisto produktų. Kai vyras, būdamas 35 metų, žuvo per nelaimingą atsitikimą kasyklose ir neliko jo algos, Maximai tenka pačiai dirbti kasyklose. Kartu su vaikais ji padeda šachtininkams išstumti iš tunelio sunkų kalnakasių vagonėlį arba pašalinti nuolaužas iš įėjimo į šachtą.    

Jonas Wreschas. Dar mokantis mokykloje dažnos ir ilgos kelionės į užsienį buvo įprasta J. Wrescho gyvenimo dalis. 2005 m. jis tris mėnesius praleido kalbos kursuose Mulene, Prancūzijoje. Baigęs vidurinę mokyklą, karinę tarnybą atliko Seatle, JAV. 2008 m. keliavo į Bogotą, Kolumbiją – pirmą kartą fotografuoti. Nemažai po to dar buvusių kelionių į Pietų Ameriką paskatino sukurti keletą fotoserijų. 2009 m. pradėjo studijuoti fotografiją Hanoverio taikomųjų mokslų ir menų universitete ir pusmetį dirbo laikraštyje Frankfurter Allgemeine Zeitung – atliko gamybinę praktiką. Kaip laisvai samdomas fotografas J. Wreschas bendradarbiavo su Stern, Cicero, Audi, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Volkswagen Foundation ir kitais. Nuo 2012 m. jo atstovė yra Vokietijos fotografijos agentūra Focus. Su savo darbu „Immobilis“ 2012 metais dalyvavo LUMIX festivalyje Hanoveryje ir pelnė Deutscher Jugendfotopreis apdovanojimą (1 vieta kategorijoje „Kelyje“). Šiuo metu pagrindinį dėmesį vėl skiria naujiems projektams, susijusiems su Kolumbija.